+45 60 13 13 03 support@netraket.dk

Den 18. januar 2022 oplevede Danmarks Tekniske Universitet (DTU) et stort nedbrud på deres servere, som påvirkede mange offentlige danske hjemmesider og tjenester. Blandt de ramte var dk-hostmaster, som er den centrale DNS service for alle .dk domæner.

Det ser ikke ud til, at nogle af NetRakets hjemmesider blev påvirket, men da der er tale om en DNS service kan det ikke garanteres, hvorvidt visse besøgende har haft problemer med at tilgå siden i et kortere tidsrum. Vores råd til kunderne er dog, at mails, der er udsendt inden for 24 timer efter nedbruddet, kan gensendes som en forholdsregel.

DNS står for Domain Name System og er en tjeneste, der oversætter domænenavne til IP-adresser. For eksempel oversætter DNS-navnet google.dk til en IP-adresse, der kunne lyde: “142.250.185.67”, så din browser kan finde og vise webstedet.

Når DNS ikke virker, kan du ikke nå de websteder, du vil besøge ved at indtaste deres navne i din browser. Du kan heller ikke sende eller modtage e-mails fra de domæner, der bruger den berørte DNS service. Dog vil en computer som regel huske IP-adresserne på sider, de har i deres historik, og derfor vil statiske sider ofte fortsætte med at virke hos besøgende, der har besøgt siden før.

Det var netop det, der skete for mange danske webmastere og brugere den 18. januar 2022. De kunne ikke få adgang til eller kommunikere med de websteder og tjenester, der brugte dk-hostmaster som DNS service.

Hvad var årsagen til nedbruddet?

Ifølge DTU skyldtes nedbruddet et strømsvigt i et af deres datacentre. Det medførte en fejl i nogle af deres servere, som håndterede DNS-anmodninger fra dk-hostmaster. DTU arbejdede hurtigt på at løse problemet og genoprette normal drift af deres servere. De opdaterede også løbende om situationen på deres hjemmeside og sociale medier.

Hvad var konsekvenserne af nedbruddet?

Nedbruddet varede i alt omkring fire timer fra kl. 10:00 til kl. 14:00. I den periode var mange offentlige danske hjemmesider og tjenester utilgængelige eller ustabile for brugerne. Det gik blandt andet ud over mange offentlige danske hjemmesider og tjenester, som brugte dk-hostmaster som DNS-service.

Blandt de ramte var blandt andet:

  • Sundhed.dk
  • Borger.dk
  • Skat.dk
  • NemID
  • E-boks
  • Politi.dk

Disse websteder og tjenester er vigtige for mange danskere i hverdagen, da de giver adgang til sundhedsoplysninger, offentlig service, skatteforhold, digital identifikation, postkasse og politianmeldelser.

Nedbruddet gav også økonomiske tab og negativ omtale for mange private virksomheder og organisationer, som havde websteder eller e-mails med .dk domæner.

Nogle af de berørte virksomheder og organisationer var blandt andet:

  • Dansk Industri
  • Dansk Erhverv
  • Dansk Røde Kors
  • TV2
  • DR
  • Ekstra Bladet

Disse websteder er vigtige for mange danskere i arbejdslivet, da de giver adgang til nyheder, information, underholdning og kommunikation.

Hvad kan du gøre for at undgå lignende situationer i fremtiden?

Nedbruddet hos DTU var en sjælden og uforudsigelig hændelse, som ikke kunne forhindres af de enkelte webmastere. Men der er nogle ting, du kan gøre for at minimere risikoen for at blive påvirket af lignende situationer i fremtiden.

Her er nogle tips til, hvordan du kan sikre dit websted og din e-mail mod DNS-problemer:

  • Brug en pålidelig DNS-service. Du kan vælge mellem flere DNS-udbydere end dk-hostmaster.
  • Brug en backup DNS-service. Du kan også have en backup DNS-service klar til at overtage ansvaret for dit domæne i tilfælde af et nedbrud hos din primære DNS-service.
  • Brug en CDN-service. En CDN (Content Delivery Network) service er en tjeneste, der leverer dit websteds indhold fra servere tæt på dine besøgende. Det øger hastigheden og sikkerheden på dit websted og reducerer belastningen på din originale server.

Ved at følge disse tips kan du gøre dit websted og din e-mail mere robuste og mindre udsatte for DNS-problemer.

Opsummering

Nedbruddet hos DTU var en stor hændelse, som påvirkede mange offentlige danske hjemmesider og tjenester samt mange private virksomheder og organisationer med .dk-domæner. Det skyldtes et strømsvigt i et af DTU’s datacentre, som medførte en fejl i nogle af deres servere, som håndterede DNS-anmodninger fra .dk-hostmaster.

Det betød også tab af adgang og kommunikation for mange danske webmastere og brugere i omkring fire timer. DNS services verden over kommunikerer med- og opdaterer hinanden, så for nogle folk rundt om i verden, kan der have gået op til 24 timer, før adgang atter blev fuldt etableret.

Hvad gør NetRaket?

NetRaket overvåger kundernes hjemmesider og detekterede ikke nedbrud under hændelsen, men det er vigtigt at pointere, at det her nedbrud havde en helt særlig karakter, som kan betyde, at en side har været tilgængelig for nogen og utilgængelig for andre. Vi overvågede naturligvis hele nedbruddet og forberedte mails, der kunne udsendes til berørte kunder – det blev heldigvis ikke nødvendigt at sende dem.